CHLAMYDIA – POHLAVNĚ PŘENÁŠENÁ NEMOC

CHLAMYDIA – POHLAVNĚ PŘENÁŠENÁ NEMOC

Původce

Chlamydie jsou gramnegativní bakterie (tedy nedají se zbarvit tzv. Gramovou metodou), které parazitují uvnitř vnímavých buněk. Mají dvoufázový životní cyklus, který se odehrává mimo a uvnitř buňky. Cyklus je ukončen prasknutím buňky a výsevem infekčních tělísek, které infikují další buňky. Tento cyklus trvá obvykle 48 až 72 hodin.

Přenos

Přenos infekce je možný pohlavní i nepohlavní cestou. Sexuální přenos tvoří většinu všech kontaktních urogenitálních nákaz. Je určován technikou pohlavního styku. Nepřímo lze tuto infekci získat nedodržením hygieny – přenosem potřísněnými prsty rukou z genitálu např. i do očí.

Projev onemocnění

Infekce probíhá ve většině případů nepoznána, bez příznaků. Řada žen vůbec neví, že jsou jejími nositelkami. Teprve až když se rozhodnou otěhotnět a zjistí, že jsou neplodné, bývá odhalena tato nemoc. Nákaza chlamydiemi je nejčastější pohlavně přenášenou infekcí.

Chlamydie se usazují v buňkách vnitřního kanálu čípku děložního, spojujícího pochvu a dělohu. Buňky pochvy nepostihují. Dokážou se ale uhnízdit v buňkách močové trubice nebo konečníku. Pokud není infekce chlamydií léčena, postupuje dál a poškozuje pohlavní ústrojí. Chlamydiové nákazy se projevují zánětem močové trubice (výtok z močové trubice – spíše hlenovitý, hlenohnisavý, bolesti při močení) a děložního čípku. U mužů se objevují samostatně ve 30 až 60 procentech, ale i v kombinaci s jinými původci. Komplikace, které mohou nastat, jsou obdobné jako u kapavčité nákazy.

MUŽI

  • zánět nadvarlete s možným negativním vlivem na plodnost
  • zánět prostaty

ŽENY

  • mimoděložní těhotenství
  • neplodnost
  • předčasný porod
  • zánětlivá pánevní onemocnění
  • reaktivní zánět kloubu
  • tzv. Reiterův sydrom se zánětem spojivek, močové trubice a kloubů

Diagnóza

Bohužel příznaky nejsou specifické. Příznaky mohou být: výtok z pochvy, častější močení, pálení v močové trubici nebo v pochvě, tupé bolesti v pánvi, bolestivý styk, krvácení mimo měsíčky, silnější menstruace. Více než 80 % nákaz proběhne bez příznaků. Spolehlivá diagnostika je možná jen na podkladě specifických testů.

Léčba

Naštěstí existují prostředky k likvidaci chlamydiové infekce. Rozhodující je včasná diagnostika, správné léčení jak pacientky, tak jejího partnera. V žádném případě není vhodná samoléčba. Léky je třeba brát správně a dobrat je! Tělo potřebuje několik dnů k tomu, aby se s infekcí vypořádalo. Léky samy o sobě obvykle infekci úplně neodstraní. Pobijí většinu zárodků a dokážou je utlumit natolik, že si s nimi imunitní systém těla může poradit. Léčba má i vedlejší komplikace a patří v každém případě do rukou lékaře. Je třeba dodržovat zákaz sexuálního styku ještě minimálně týden po skončení léčby. Současně je nutné, aby byl i léčen partner. Jinak dochází k „ping pong efektu“. Ještě je třeba zde zdůraznit naprostou nevhodnost výplachů.

Po terapii dochází k úplnému vyléčení v 95 % případů, důležitá je ale včasná diagnóza. Váš gynekolog, venerolog může odhalit nákazu chlamydií při pravidelné preventivní prohlídce – ale test na chlamydie není její součástí.

Žena si musí testování na chlamydie u svého lékaře vyžádat. Učiňte tak, pokud jste během posledních měsíců vystřídal(a) víc než jednoho sexuálního partnera nebo pokud má váš partner více partnerů(partnerek).

 

This website uses cookies.